Tinnitus

Bli vän med din fiende

Audioteket hjälper dig vid besvärande tinnitus

Hos oss kan du få hjälp att hantera dina tinnitussymptom genom våra olika evidensbaserade behandlingsprogram.

Holistisk vård från ett ställe

När du besöker Audioteket möts du av en holistisk syn på din tinnitus, vilket skiljer sig från de vanliga hörselmottagningarna där fokus oftast ligger på hörapparatanpassningar.

Vi ser till fler aspekter till ditt välmående och erbjuder behandlingsprogram efter dina behov. Idag finns inget botemedel för tinnitus men det finns vård och hjälpmedel som kan hjälpa till att lindra besvären signifikant.

Vid ett första besök görs en grundlig och omfattande tinnituskartläggning med syfte att se vilken besvärsgrad du lider av, vad som kan förbättras och vilka insatser du skulle vara hjälpt av att få. Finns behov av ljudterapi i form av tinnitusmaskers, har Audioteket möjlighet att förskriva dessa inom ramen för privat vård. Under behandlingsperioden får du alltid träffa samma audionom.

Audioteket erbjuder ett unikt behandlingsprogram specifikt utvecklat för tinnitus- och hyperakusisvård.

I Audiotekets nätverk finns KBT-psykologer, fysioterapeuter och bettfysiologer, som alla kan ge utökat stöd om behov finns. Utifrån dina tinnitusbesvär och din situation hjälper audionomen dig till olika typer av rehabiliteringsprogram

pexels-jonathan-borba-5489194

Audiotekets unika audiologiska mätningar

Högfrekvensaudiometri

Hörselmätningar upp till 16 000 Hz, vilket ger en mer komplett bild för den som har tinnitusproblematik. 

Frekvensmatchning

En specialiserad psykoakustisk mätning som ger mer information om din tinnitus, var den är belägen i frekvens och styrka.

Residual inhibition

RI, det vill säga en specialiserad mätning som testar dämpning/maskering av tinnitus ljudstyrka efter akustisk stimulering.

Obehagsmätning

En mätning som avser att identifiera gränsen för när toner uppfattas som obehagligt starka.

Kvinna som lyssnar.

Lider du av tinnitus? 

10-15 % av befolkningen uppskattas ha tinnitus. Tinnitussymptom kan medföra olika typer och grader av besvär och de underliggande faktorerna är många. Hur mycket och i vilken utsträckning besvären påverkar vardagen varierar mycket. Det som upplevs vara olidligt för en individ, kan vara acceptabelt för en annan.  När du kommer till Audioteket ser vi till att tillsammans förbättra din situation med målet att du ska få en bättre livskvalitet och lindrade symptom.

Boka din session redan idag

tinnitus mående

Exempel på behandlingsprogram

Ljudterapi i kombination med counsellingprogram
Det här ingår:
  • Kartläggningsbesök för bedömning av besvärsgrad och vidare vårdrekommendation.
  • Specialinriktad counselling för behandling av tinnitus och hyperakusis.
  • Ljudterapi med lån av brusapparater.
  • Arbetsmaterial.

"Tinnitus förändrade mitt liv"

Läs Margaretas berättelse och få tips från audionomen.

4 fakta om tinnitus

1.

Tinnitus definieras av att höra ett ljud utan en yttre ljudkälla. Oftast finns ett samband med en påverkan i hörselorganet. Vanligen beskrivs ljudet som ett pip, brus eller sus och kan höras i ena örat, på båda sidorna, eller mitt i huvudet.

Idag vet man att många med svår tinnitus också utvecklar ljudöverkänslighet, ett tillstånd som bidrar till en mer komplex situation.

 

2.

Tinnitus klassas inte som en sjukdom, utan är ett symptom på underliggande orsaker som ofta har att göra med en skada i hörselorganet.

Det finns olika typer av tinnitus, objektiv och subjektiv tinnitus. Objektiv tinnitus kan höras med stetoskop och kan bero på exempelvis blodkärlsproblematik. Den överlägset vanligaste typen av tinnitus är däremot subjektiv, alltså att ljuden inte har någon yttre ljudkälla och kan liknas vid fantomsmärtor.

Trots att detta symptom inte går att ta på är det högst verkligt och besvärande för den som drabbas.

 

3.

Tinnitusljuden kan upplevas komma från en eller båda sidor och kan exempelvis vara ringande, pipande, susande, brummande eller pulserande. Ljuden kan komma och gå över tid, eller vara konstanta.

Vid kronisk tinnitus är ljuden konstanta men kan upplevas olika starkt under dygnets olika timmar eller vid ökad påfrestning som vid stress eller minskad sömn.

 

4.

Olika faktorer kan bidra till tinnitus, som åldrande, besvär i mellanörat, bullerexponering, whiplash-skador, problem i nacke och käke, sjukdomar, mediciner eller ha med blodkärlen att göra.

Trots omfattande tinnitusforskning finns inte en allmän rekommendation för att minska eller bota tinnitus, men det finns vägar framåt för att minska besvärsgraden. Första steget är att ta kontakt och gå till handling.

Holistiskt program

På Audioteket kan du få hjälp att hantera dina tinnitussymptom genom våra olika holistiska program som förenar ljudterapi och hörapparater i kombination med KBT-terapi (kognitiv beteendeterapi). Forskning har visat att de bästa resultaten kommer av tinnitusvård utifrån fler aspekter, som ditt välmående och hur du hanterar de ljud som besvärar dig.

I dag finns inget botemedel mot tinnitus men det finns hjälp att få. Din tinnitus behöver inte vara så framträdande att den begränsar ditt liv.

Har du frågor? Kontakta oss gärna

Länktips

www.tinnitus.org.uk www.ata.orgVårdguiden/Tinnitus • Hörsellinjen: Om tinnitus • Forskningsprojektet STOP vid Karolinska Institutet.

Rulla till toppen