Patientberättelse: Marie.

Som liten hade jag ofta öroninflammationer och var ett så kallat öronbarn. Det var smärtsamt när trumhinnan sprack och jobbigt att ofta ha besvär med öronen. Men när jag blev större försvann problemen och min hörsel var så vitt jag vet helt normal.

Senare, när jag var 35 år började jag tycka att hörseln försämrats på mitt högra öra. Det var som att gå med bomull i örat och allt tal lät muffligt på den sidan. Jag började också uppleva ett pip-likt ljud i samma öra, så jag sökte mig till hörselvården för en rutinkontroll. Efter det besöket fick jag en remiss till Öron- näsa- halsmottagning för vidare utredning. Tydligen hade man sett att höger öras hörsel visat sämre resultat mot vänster öra. Jag fick veta att mina innerörons kvalitet varit lika, och att höger öras svar visat något som kallades ledningshinder.

Efter mitt besök hos öronläkare fick jag diagnosen otoskleros. En del av min hörselbenskedja hade stelnat och fått sämre funktion. Tydligen finns det en möjlighet att jag ärvt detta. Den enda som hörde dåligt i min familj var min mormor, men på hennes tid gjorde man sällan något åt hörselnedsättningar. Hon hade i alla fall ingen diagnos. Efter att jag fått diagnosen otoskleros fick jag beskedet att en hörapparat kunde vara ett alternativ i början och att en öronoperation kunde blir aktuell längre fram. Det var skönt att veta vad felet berodde på och att en lösning kunde vara möjlig. Jag tyckte det var självklart att snabbt göra något åt saken eftersom det blivit svårare att höra. Vid den tiden levde jag ett aktivt liv med många bollar i luften, så att höra dåligt var inget bra alternativ.

Jag började med en hörapparat som jag fick förskriven av samma audionom jag fortsatt gå till i alla år. För mig fungerade det riktigt bra med en hörapparat men med tiden bestämde jag mig för att göra öronoperationen jag först avstått från. Att återfå hörseln efter operationen var fantastiskt, men 10 år senare började även mitt vänstra öras hörsel försämras och då var det naturligt att börja med en hörapparat igen. Mitt högra öra hade då blivit så pass mycket sämre att jag fick två hörapparater. Nu när det fungerar så bra med båda hörapparaterna kommer jag avstå operation om möjligheten ges.

Rulla till toppen