Här händer det grejer

Nyheter

Är du nyfiken på vår verksamhet? Håll dig uppdaterad och få de senaste nyheterna här om vad som händer hos oss på Audioteket just nu.

Bota Tinnitus

Tinnitus är en vanlig åkomma som innebär att man hör ljud i öronen eller huvudet utan någon yttre ljudkälla. Dessa ljud kan variera mellan svaga och mycket högljudda och kan påverka ens livskvalitet avsevärt. Många människor söker efter sätt att bota tinnitus, och även om det inte finns något definitivt botemedel än, finns det flera metoder som kan hjälpa dig att lindra dina symtom och förbättra ditt välbefinnande.

Vad händer i örat när man har tinnitus?

Ljud består av vågor. När ljudvågorna når trumhinnan sätts den i rörelse. Ljudvågorna förmedlas vidare av de tre hörselbenen som börjar svänga. Hörselbenens svängningar fortplantas till snäckan. Där aktiveras sinnescellerna i snäckan som skickar vidare impulserna till hörselcentrum i hjärnan. Då blir du medveten om ljudet. – 1177

Behandlingsmetoder för att minska tinnitus

Ljudterapi och KBT

Ljudterapi innebär att använda yttre ljud för att maskera eller minska upplevelsen av tinnitus. Det kan inkludera vitt brus, naturljud eller specialdesignade tinnitusmaskers.

Minska Tinnitus - vad kan man göra själv?

Att minska tinnitus handlar om att hitta sätt att göra sina symtom mer hanterbara och mindre störande i vardagen. Genom att göra livsstilsförändringar, tänka på egenvård och använda vissa tekniker kan man ofta uppleva en märkbar förbättring.

Livsstilsförändringar

Kost och Motion

En hälsosam livsstil kan ha en positiv inverkan på tinnitus. Regelbunden motion och en balanserad kost som minskar riskerna för inflammation kan bidra till att förbättra blodcirkulationen och minska tinnitus.

Stresshantering

Stress kan vara en bidragande faktor till tinnitus. Tekniker som mindfulness, meditation och yoga kan hjälpa till att minska stress och därmed lindra tinnitus.

Sömn

God sömn är en viktig del i att hantera din tinnitus. Att skapa en rutin för att få tillräckligt med sömn och använda ljudterapi på natten kan förbättra sömnkvaliteten.

Tinnitus hjälp

Behöver du hjälp av specialister med hög kunskap om tinnitus, ljudöverkänslighet och misofoni? Känner du att du kört fast och inte vet vägen framåt? Upplever du att din tillvaro begränsats och krympt på grund av dina besvär? Då är vi rätt tinnitus mottagning för dig.

Hur vi kan ge dig hjälp mot tinnitus

På Audiotekets tinnitusinriktade hörselmottagning får du hjälp av kunniga audionomer med spjutspetskompetens. Vi hjälper dig hitta en konstruktiv väg framåt för lindrade symtom och i förlängningen ett bättre liv.

KBT Tinnitus

Kognitiv beteendeterapi (KBT) har visat sig vara en effektiv behandlingsmetod för att hantera tinnitus. Genom att förändra tankemönster och beteenden kan KBT hjälpa personer med tinnitus att minska sin upplevelse av besvären och förbättra sin livskvalitet.

Vad är KBT och hur används den för att behandla tinnitus?

Kognitiv beteendeterapi är en form av psykoterapi som fokuserar på att identifiera och förändra negativa tankemönster och beteenden. Målet är att hjälpa individer att utveckla mer adaptiva sätt att hantera sina problem och därmed förbättra sitt psykiska välbefinnande.

Varför KBT är en bra behandlingsform för tinnitus

KBT bygger på principen att våra tankar, känslor och beteenden är sammanlänkade. Genom att förändra tankar och beteenden kan vi påverka våra känslomässiga tillstånd och hur vi upplever olika symtom, inklusive tinnitus. 

Forskning visar att KBT-inriktade insatser vid tinnitusbesvär ger bäst långsiktiga resultat. På Audioteket erbjuder vi ett unikt counsellingprogram med KBT-inriktning och är en intervention specifikt framtagen för tinnitusbesvär, hyperakusis och misofoni.

Tinnitus behandling hos Audiotektet

Genom vårt program får du som har besvär fler verktyg till att klara av att leva med din tinnitus, misofoni eller ljudöverkänslighet. Målet är att minska den negativa påverkan tinnitus har hos dig som patient genom att arbeta med tankar, känslor och beteenden relaterade till tinnitus.

pexels-rdne-6709060

Vi växer gånger 3!

Audioteket tar ett språng framåt och har numera tre härliga, kompetenta och fullblodsproffs på mottagningen. Behöver du hjälp med din tinnitus, hörselnedsättning, hörapparater eller behöver du gjuta för hörselskydd, träffar du antingen Aylin, Jessica eller Elise.

pexels-tilldaling-12225706(1)

Audioteket till Kiruna 22-23 maj!

Audioteket kommer till Kiruna denna månad. Tiderna går snabbt åt så se till att boka din tid. Kontakta oss för information och tidsbokning: info@audiotek.se

pexels-ylanite-koppens-3123912

Passionerad audionom sökes

Arbetar du som leg. audionom med en passion för tinnitus? Audioteket letar efter en rutinerad och självgående audionom som önskar hitta en dynamisk arbetsplats med stort utrymme till påverkan, flexibla arbetsdagar och utveckling. Låter detta som något för dig? Ta kontakt! info@audiotek.se

pexels-valdemaras-d-3871773

Audioteket till Kiruna 6-7 mars!

Audioteket kommer till Kiruna i mars. Vi har i regel begränsat med tider så se till att knipa din plats redan nu. Kontakta oss för information och tidsbokning: info@audiotek.se

pexels-designecologist-2526105

Finfina samarbeten 2024

Audioteket inleder året med fler samarbeten. Från och med januari kommer vi kunna hjälpa patienter med tinnitusbesvär knutna till Trygg-Hansa vårdplanering, Bliwa livförsäkring samt Avonova. Vi ser fram emot att kunna hjälpa fler till en bättre livskvalitet trots tinnitus!

Rulla till toppen